perjantai 5. tammikuuta 2007

Vuoden 2006 raportti

TOTEUTUNEET LIIKUNNAT vkot 1-52:

TÄSMÄLIIKUNNAT: keskim. 2,6 kertaa viikossa(yht. 136 kertaa)
(v. 2005: keskim. 2,6 krt/vko, v. 2004: 2,5 krt/vko, v. 2003 2,75 krt/vko)

SALI/PUNTTITREENI: keskim. 1,9 kertaa viikossa (yht. 98 kertaa) (v. 2005: keskim. 1,6 krt/vko, v. 2004: keskim. 1,2 krt per viikko)
TÄSMÄAEROBINEN: keskim. 0,7 kertaa viikossa (yht. 34 kertaa)
KUNTONYRKKEILY: yht. 1 kerta!(v. 2005: keskim. 0,5 krt/vko)
VENYTTELY: keskim. 1,1 kertaa/vko (yht. 56 kertaa)
(v. 2005: keskim. 1 krt/vko, v. 2004: keskim. 1,2 krt per viikko)

KÄVELYÄ: keskim. 7,7 km/vko (yht. 399 km)(v. 2005: keskim. 9,8 km/vko, v. 2004: keskim. 11,5 km per viikko ja v. 2003: keskimäärin 19,1 km/viikko)

PYÖRÄILY: keskim. 1,5 km/vko (yht. 80 km)

YHTEENVETO: Aivan kuten viime vuonna, myös tänä vuonna liikuntasuunnitelmat menivät uusiksi. Tiistaina 31.1.06 sain kotona epileptistyyppisen kohtauksen. Se vei sairaalan neurologiselle osastolle, jossa ei kuitenkaan vielä löytynyt kohtaukselleni selitystä. Kun valitin lisäksi seinäkiipeilyn jälkeen kipeytynyttä niskaani ja jäykästä niskasta säteilevää ankaraa jomotusta, lääkäriltä tuli liikuntakielto; kaikki rankka liikunta oli kielletty, vain terveysliikunta (eli kävelylenkit ja kevyt hiihto) on sallittua huhtikuun lopulle, jolloin päästäni otettiin magneettikuva. Jäljelle jäi vähän työmatkakävelyä ja kevyehköjä hiihtolenkkejä. Vähensin myös syömistä ja jätin lisäravinteet koko kevääksi pois

Kolmen kuukauden treenikielto ja proteiinin vähentäminen ruokavaliosta teki yllättävän pahaa tuhoa kropassani. Lihasta oli kadonnut järkyttävät 3,4 kiloa! :-o Vain 0,2 kiloa kadonneesta painosta oli läskiä. Käytännössä lähes kahden vuoden työ valui hukkaan kolmessa kuukaudessa.

Päästäni ei löytynyt mitään vikaa (heh), joten päättelin, että kyse oli stressin, ylirasituksen, niskavamman ja univelan yhteisvaikutuksesta. Sain lääkäriltä luvan palata liikunnan pariin huhtikuun lopulla. Se ja proteiinin lisääminen ruokavalioon tuotti odotettua paremman tuloksen. 1,5 kuukaudessa tuloksena oli 1,5 kiloa lisää lihasta ja 0,6 kiloa hävinnyttä läskiä.

Jatkoin kadonneiden lihojen metsästämistä lisäämällä liikuntaa kesän aikana. Kävin kuntosalilla ja lenkillä, kuntonyrkkeily jäi pois kuvioista - tuntui, ettei sille ollut enää aikaa. Muutaman viikon ajan sain treenattua salilla jopa neljästi viikossa, siis useammin kuin vielä koskaan aiemmin. Valitettavasti lenkille en päässyt viime kesän tahtiin, tuntui väsy painavan kovin usein. Yksi flunssakin iski kesäkuumalla. Sain kuitenkin ostettua uuden pyörän moneen vuoteen ja jonkin verran poljin työ- ja salimatkoja. Myös lihashuoltoa eli venyttelyä tuli kesällä harjoitettua hyvin. 11 viikon aikana paino nousi tarkalleen kilon verran. Peilistä kuikuilemalla huomasin, että paitsi olkapäät ja epäkkäät, myös isot selkälihakset alkoivat piirtyä aiempaa paremmin esiin.

Kesän jälkeinen InBodyn mittaus meni pieleen, kun syötin väärän pituuden koneeseen (noloa, tiedän) - ja vehje näytti kehitykseni tehneen takapakkia! :-o Pihtimittaus otettiin onneksi myös ja sen mukaan rasvaton painoni on nousi kesäkuun puolivälista 0,4 kiloa ja rasvaprosentti putosi 0,4 pykälää. Kehitys oli ollut kuitenkin varsin vaatimatonta rankkaan treenaamiseen nähden. En keksinyt siihen muuta syytä kuin liian vähän proteiinin syömisen. Olinhan mm. jättänyt juuston leivän päältä kokonaan pois kesällä. Loppuvuodeksi lisäsinkin proteiinin syömistä.

Loppuvuosi oli ihan hyvä, vaikka sairastelut ja yksi totaalinen lomaviikko vähän hillitsivätkin liikuntatahtia. Ylipitkäksi venyneen syksyn takia lenkkeily oli kuvioissa tosi pitkään, ja juoksin jopa lumilla vähän aikaa. Lisäsin proteiinia ruokavalioon ja palasin myös pilatesin pariin. Paino nousi kuitenkin hivenen liikaa, kuten vuoden viimeinen kehonkoostumusmittaus osoitti - läskiä tuli loppuvuonna lähes yhtä paljon kuin lihasta. Lihasta oli tullut syyskuuhun verrattuna kilo ja ohessa laardia lähes yhtä paljon, 0,7 kiloa.

En siis onnistunut saamaan takaisin alkuvuonna kadottamiani lihaksia. Sain kerättyä viime kevään lihaskadon jälkeen yhteensä 2,5 kiloa lihaksia. Vuoden 2005 lopusta olen jäljessä lihasmassassa 1,2 kiloa, läskiä taas on 0,4 kiloa enemmän kuin vuosi sitten. Rasvaprosentti InBodylla mitattuna on nyt 0,6 pykälää eli huonompi kuin vuosi sitten. Kovasti olisin toivonut olevani entisissä lihoissa dieetille lähtiessäni, mutta joka tapauksessa aion härkäpäisesti vetäistä pitkän ja kevyehkön dieetin vuoden 2007 alkupuolella.

Yhteenvetona sain lisättyä salitreeniä edellisvuodesta, mikä on hyvä saavutus, kun ottaa huomioon kolmen viikon treenikiellon. Ruokavaliotani on hiottava kuitenkin vielä lisää, jotta saan sopivasti energiaa ja riittävästi proteiinia.

Ei kommentteja: