sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Amerikkalaisia bodauslehtiä

Kävin perjantaina maleksimassa hetken kirjastossa, kun oli harvinaisesti hetki vapaa-aikaa. Äkkäsin hyllystä Muscle & Fitness -lehtiä. Kysehän on aidosta amerikanbodarihapatuksesta, mutta kun ei ärsyynny monisivuisista hirviölihaskasoja esittelevistä ihmepilleri ja -proteiinijauhe -mainoksista, löytyy artikkeleista myös ihan käytännöllisiä vinkkejä fitness-elämäntapaan.

Esimerkiksi 8/2008 numerossa oli 97 "säännön" opas vauhdittamaan kehitystä. "Säännöt" olivat useimmat ihan perusjuttuja treenaamisesta, kuten treenikirjan pitämistä, kehon painon kirjaamista, treenaamista sopivan kovaa, riittävää lämmittelyä ennen treeniä jne. Mutta onneksi mukana oli myös palautumisvinkkejä, kuten lepopäivien pitämisestä, ylitreenamisen välttämisestä, rentouttamisen ja hieronnan tarpeellisuudesta jne. Meikäläiselle sopiva oli vinkki, jossa painotettiin kunnon kahdeksan tunnin yöunien tärkeyttä, treenipäivinä suositeltiin jopa puoli tuntia siihen päälle. Kunpa onnistuisin useammin nukkumaan noin paljon! Huomasin heti alkuviikosta, että normaalia enemmän yöunta ja muutenkin lepäämistä/löhöilyä varmasti karkotti parhaiten päälle yrittäneen flunssan. Myös vinkki, jossa kehitettoon välillä kokonaisen viikon lepoa salilta, tuli tällä viikolla kuin nyrkki silmään - olinhan alkuviikon pois pelistä flunssan takia ja loppuviikon varmistelin tervehtymistäni. Lehdessä tätä viikon breikkiä suositeltiin tehtäväksi jopa kerran 3-4 kuukauden välein. Ehkä uskaltaudun useamminkin pitämään viikon taukoa, jos ei muuten, niin sairastelujen yhteydessä ainakin.

Lehdissä on myös paljon epäilyttävää huttua, kuten "kerää 4,5 kiloa lihasta neljässä viikossa" -ohjelma (3/08). En kyllä ole kokeillut ohjelmaa, mutta epäilen vahvasti moisen lupauksen täyttyvän edes lahjakkaimmilla treenaajilla. Oli myös huvittavaa lukea bodarisafkojen top-200 -listaa, kun siellä oli - tosin häntäpäässä - mm. cheerios-muroja ja corn flakeseja! :-D Nuohan ovat mahdollisimman kaukana fitness-sapuskasta!

Joka tapauksessa pienikin uusi vinkki tai muistutus ihan perusasioista on aina paikallaan. Ja tokihan pienen motivaatiosykäyksen näistä lehdistä yleensä aina saa, eikä se ole pahitteeksi. Nytkin kutka palata salille kasvoi lisää.

Ei kommentteja: