torstai 5. marraskuuta 2009

Pitäisikö astmainen poika sittenkin rokottaa?

Olen asettunut vastustamaan H1N1-rokotuksen ottamista. Itse en aio sitä edelleenkään ottaa, mutta eilen 11-vuotias esikoispoika mainitsi asiasta. Hänkään ei tietenkään innostu piikistä. Sanoin jo aluksi, että hän ei tarvitse piikkiä.

Mutta nyt olen alkanut katua päätöstäni. Torniolaisen 8-vuotiaan tytön kuolema on tietysti mielessä. Ja juuri äsken Ylen radiouutiset toitottivat tällaista:

"Allergia- ja astmaliitto suosittelee sikainfluenssarokotteen ottamista allergiaa ja astmaa sairastaville. Liiton mukaan allergiat yleensä eivät ole este sikainfluenssarokotteen ottamiselle, mutta kananmuna-allergia voi estää rokotteen ottamisen. Allergianeuvoja Sirkka-Liisa Piippo kertoo, että kananmuna-allergiasta mahdollisesti kärsivän tulee keskustella lääkärin kanssa ennen rokotteen ottamista. Astmaa sairastavalle rokote on tärkeä, koska tauti aiheuttaa keuhkoputken tulehdustilan. Astmaatikko saa keuhkoputken tulehduksesta herkemmin infektion, joka voi johtaa astmakohtaukseen tai keuhkokuumeeseen."

Alan kallistua sille kannalle, että ehkä sittenkin esikoispoikani menee H1N1-piikille. Olisi karmeaa, jos hän saisi sikainfluenssan takia vaikka pahan keuhkotaudin ja hänellä kävisi kuten torniolaiselle tytölle. Ja toisaalta, vaikka rokotteesta tulisi sivuoireita, ne tuskin tappavat - kuten keuhkosairaalle voi pahimmillaan käydä tämän viruksen seurauksena.

Ei kommentteja: