lauantai 13. kesäkuuta 2009

Superannos D-vitamiinia ja öljynvaihto

Olen tehnyt viime aikoina pari muutosta lisäravinteisiin. Olen lopettanut CLA-tablettien syömisen purkin tyhjennyttyä ja ottanut tilalle pitkään paitsiossa olleen Möllerin Omega-3 kalaöljyn. Tämä siksi, että CLA on paitsi kallista, sen hyödyt ovat kiistanalaiset. Kalaöljyn hyödyt taas on todistettu useampaan otteeseen ja se on myös halvempaa kuin CLA. Eli tästä lähtien 1-2 ruokalusikallista vuorokaudessa kalaöljyä pullosta. Tämä on siis se otsikossa mainittu öljynvaihto. ;-)

Toinen, ehkä vielä merkittävämpi muutos on D-vitamiini. Eikä mikä tahansa miniannos, vaan kunnon supeannos. Olen opiskellut aiheesta Pakkotoistolta, jossa nimikerkki miihkalin asiantuntevat tekstit herättivät innostuksen. Ongelma on nimimerkin mukaan se, että Suomessa - kuten monessa muussakin maassa - viralliset D-vitamiinisuositukset ovat niin alhaisia, että niillä vain pahimmat puutostaudit pysyvät poissa. Näin miihkali lataa Pakkiksella (lihavointi on omani):

"Uusien tutkimuksien mukaan D-vitamiini ei olekaan vitamiini vaan steroidihormoni. Kyseinen D3-steroidihormoni näyttää olevan HYVIN oleellinen koko kehon toimintojen säätelijänä ja terveyden ylläpitäjänä. Aine toimii ikäänkuin DNA-kapellimestarina. Jos se puuttuu tai on liian alhaisella tasolla, keho viheltelee missä ja miten sattuu. Joskus säkällä menee pari nuottia kohdilleen. Puute aiheuttaa lähes kaikki kuviteltavissa olevat sairaudet. Suomalaisilla on D-vitamiinipuutos (viitearvot alittava kalsidiolitaso) noin 90 % väestöstä.

Nykyinen saantisuositus (Suomessa naurettavat 7,5 µg eli noin 20 sekuntia auringonvaloa) on terveystieteellisen historian yksi hirvittävimmistä virhearvioinneista. Tosin on syytä olettaa, että lääkefirmojen Sampo, FDA (USA:n Food and Drugs Administarion -organisaatio) tietää varsin hyvin alhaisen saannin vaikutukset ja on tahallaan ajanut saannin alas tehdäkseen mahdollisimman optimaalista bisnestä ihmisten sairauksilla. Ihmiset on siis aivopesty sairastamaan hitaasti itsensä kuoliaaksi ja kuluttamaan "lääkkeisiin" miljardeja krediittejä. EU ei uskalla tehdä itsenäisiä päätöksiä ohi FDA:n, Suomi taas ei ohi EU:n. Joten kansakuntammekin osallistuu kiltisti Amerikkalaisten lääkepapiston ihmiskokeeseen.

Vasta netin tuodessa vuosia pimitetyn, oikean ja ajantasaisen tiedon saataville, ollaan havaittu, että todellinen saanti on oltava monikymmenkertainen nykysaantisuosituksiin, jotta ihmisen keho toimii kuten sen on tarkoitettu toimivan. Viimeisen vuoden aikana ovat D-vitamiini -keskustelusäikeet suorastaan velloneet järkytystä vallitsevaa tilannetta kohtaan.

Suosittelen lukemaan D-vitamiinia koskevan säikeen Tiede-lehden keskusteluforumilla mikäli haluatte välttää lähivuosina flunssat, syövät, liikalihavuuden, masennuksen, kilpirauhasen vajaatoiminnan, epämääräisen väsymyksen, diabeteksen, MS-taudin, astman, osteoporoosin, sydäninfarktin, allergiat, kaljuuntumisen jne. Säikeen huolelliseen lukemiseen menee päiviä, mutta se on terveytesi arvoista. Vahvat 125 µg tabut menivät välittömästi tilaukseen. En enää ikinä tule tukemaan lääkefirmoja naurettavan alhaisella saannilla.

_Ruoka-aineista ei ole mahdollista saada tarpeeksi D-vitamiinia_. Saadakseen esim. "D-vitaminoidusta" maidosta 2,5 µg * painokilon määrän, satakiloisen henkilön on juotava maitoa 50 litraa joka päivä. On meitä kusetettu. Voihan perkeleen perkele. Yksi konsti on jokapäiväinen 15-20 min UVB-säteilytys ilman suojavoiteita yli 30 asteen maapallokulmassa keskipäivällä. Eli onnistuu koko vuoden vain päiväntasaajan tienoilla, jossa ei tavatakaan alkuperäisasukkaissa esim. syöpää (melanoomaakaan) juuri lainkaan. Käytännössä ainoa mahdollisuus riittävään saantiin on siis D3-vitamiinilisä. Valitettavasti apteekista ei tarpeeksi vahvoja lisiä saa eikä juuri luontaistuotekaupoistakaan. Netistä tilaamalla saapi. Itse tulen syömään jatkossa D3-steroidihormonia 2,5 µg * 106 kg = 265 µg/d eli 35-kertaisesti saantisuositukseen nähden.

Lähdelinkit löytyvät keskustelusta:
http://www.tiede.fi/keskustelut/laak...ni-t30602.html

Artikkeleita:
http://terveesti.blogs.fi/2007/10/31...i_on_~3225287/
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_...120107_01.html
http://ruohikolla.blogspot.com/search/label/D-vitamiini

Alla määriä kuvaavia omia pohdintoja. Ei ole pakko uskoa eikä pidäkään. Kannattaa tarkistaa tieteellisistä lähteistä. Samalla tutustut aiheeseen.

D-vitamiinin määrää kuvaavat yksiköt ja päiväsuositukset, µg=mikrogramma tai IU = International Unit (10000 IU = 125 µg)
- 7,5 µg -> saantisuositus Suomessa (hyttysen pieru Saharassa, ei v1tunkaan merkitystä terveyteen, no ehkäisee nippanappa riisitaudin)
- 20 - 40 µg -> kaavaillaan huhujen mukaan EU:n uudeksi saantisuositukseksi (eipä juuri merkitystä terveyteen, tosin parempi kuin ei mitään)
- 50 µg -> entinen yläraja, jota voisi nykyään pitää ehdottomana alarajana
- 100 µg -> kohottaa pitoisuudet siedettävälle tasolle kuukausia käytettynä (noin 80 nmol/L)
- 200 µg -> johtavien asiantuntijoiden suosittelema päivittäinen minimisaanti
- 200 - 300 µg -> johtavien asiantuntijoiden suosittelema saanti painon mukaan laskettaessa, esim:
- 106 kg painava henkilö: 106 kg * 2,5 µg = 265 µg every fakin day
- 500 µg -> kannattaa alkaa jo jarruttelemaan näillä määrillä
- 1000 µg -> voi johtaa toksisuuteen pitkään käytettynä (ei liiemmin tutkimustietoa).

Seerumin D-vitamiinipitoisuus 25(OH)D veressä, yksikkönä nmol/L (nanomooli per litra)
- 38 - 46 nmol/L -> suomalaisilla keskimäärin
- 65 nmol/L -> suomalaisilla keskimäärin kesäisin
- 80 nmol/L -> lisäkilpirauhanen aktivoituu ja luuston aineenvaihdunta muuttuu
- 150 nmol/L -> johtavien D-vitamiinitutkijoiden suosittelema leveli
- 200 nmol/L -> rantavahdit ja maajussit eli tarpeeksi aurinkoa
- 170 - 250 nmol/L -> alkuperäiskansojen tasot luonnollisissa olosuohteissa eli tarpeeksi aurinkoa eli tarpeeksi D-vitamiinia.

Päivässä muodostuvan D-vitamiinin maksimimäärä auringosta on 250-625 µg (10000-25000 IU). Tämä on siis luonnonmukainen maksimisaanti. Joten olettaa sopii, että tuo määrä ei ole taatusti myrkytä. D-vitamiinin "myrkyllisyydestä" en jaksa vääntää. Omapa on terveydettömyytenne jos haluatte uskoa lääkeputiikkien ylipappien ja hännystelijäin hysteeristä mutu-tietoa. Oletetaan kuitenkin, että myrkyttääkseen itsensä D-vitskulla täytynee ahtaa itseensä purkillinen vahvoja 125 µg:n palikoita päivässä viikkojen ajan. D-vitamiinin oletetun myrkyllisyyden kumoavat nykytutkimukset. Lähteet löytyvät netistä."

Vakuuttavaa tekstiä siis! Lähinnähän kiinnostuin lukemaan D-vitamiinista, jotta välttäisin viime talven kaltaisen flunssakierteen. Mutta jos todellakin saan paitsi parannettua vastustuskykyäni, myös mm. palautumaan treeneistä paremmin, pärjäämään vähemmillä unilla ja voimaan muutenkin paremmin, niin miksi ihmeessä en kokeilisi tätä? Ongelmana on vain se, että vahvin luontaistuotekaupasta löytämäni D-vitamiini on vain 25 mikrogrammaista! Joten Pakkotoistolta löytyy linkkivinkki amerikkalaiseen nettikauppaan. Sieltä tein elämäni ensimmäisen nettitilauksen luottokortilla, tilasin 125 mikrogrammaisia D3-vitamiineja. Purkki tuli viikossa kotiin asti ja olen syönyt niitä kaksi päivässä (siis 250 mikrogrammaa eli yli 33-kertainen suomalaisten saantisuositukseen verrattuna!) viime tiistaista asti. Positiivisten vaikutusten pitäisi näkyä noin kahdessa kuukaudessa. Vielä ei ole tapahtunut mitään muutosta, mutta elän toivossa!

Ei kommentteja: