tiistai 7. huhtikuuta 2009

Projekti: Loppukevään kevennys 2009

Koska vhh-dieettini kaatui vatsaflunssaan, jonka jälkeen runsasrasvainen ruoka alkoi ellottaa, on aika muuttaa suunnitelmaa.

Kerrataanpa, missä kuosissa kroppani oli ennen sairastelun pahenemista.

TILANNE ENNEN DIEETTIÄ (25.2.09):
- paino: 82,3 kg
- rasvaprosentti: 19,7% (rasvaa 16,2 kg)
- rasvaton paino: 66,1 kg.

Vhh-dieetin tavoitteena oli karistaa rasvaa peräti runsaat seitsemän kiloa ja menettää lihasta korkeintaan 0,5 kiloa. Aikaa oli toukokuun loppuun asti.

Sairastelu, miten sattuu syöminen ja treenaamattomuus ovat pudottaneet painoa yli kaksi kiloa noin 80 kiloon. Toivon, että iso osa painokadosta on lihaksista kadonneita nesteitä, mutta pelkään pahoin myös lihasmassaa hävinneen vähäsen.

Koska aikaa on tuhraantunut sairastelun ja siitä toipumiseen yli kuukausi vhh-dieettiin varatusta ajasta, tavoitetta uudelle dieetille on laskettava. Tämän päivän puntarilukema eli dieetin lähtöpaino on 80,2 kg. Epäilen, että painossa on vielä vähän viikonlopun karaokejuhlinnan jälkeistä, alkoholin aiheuttamaa turvotusta.

Projekti: Loppukevään kevennys 2009 olkoon tavoitteeltaan tällainen:

TAVOITE (toukokuun lopussa):
- paino: 76,0 kg (-4,2 kg lähtöpainostani)
- rasvaprosentti: ? (rasvaa karistettava vähintään 3 kg helmikuun lopusta)
- rasvaton paino: vähintään 65 kg (lihasta saa olla korkeintaan 1,1 kiloa vähemmän kuin helmikuun lopussa)

Siis: yritän karistaa vähintään kolme kiloa laardia varrestani ja minimoida lihaskadon. Realistina tiedän lihaksiakin lähtevän (tai osan jo lähteneen), mutta yritän pitää lihaskadon korkeintaan 1,1 kilossa.

MILLOIN?

Loppukevään kevennys 2009 -dieetti on alkanut tämän viikon eli viikon 15 alussa ja tätä kestää toukokuun loppuun eli viikon 22 loppuun. Dieettiä kestää siis 8 viikkoa.

MITEN SE ONNISTUU?

1) Pudottamalla maltillisesti energiansaantia. Ensimmäiset kolme viikkoa syön noin 2300 kilokaloria ja sen jälkeen loput viisi viikkoa noin 2200 kcal/vrk. Määrä on hivenen enemmän kuin elämäni ensimmäisellä kunnon dieetillä alkuvuonna 2007.

2) Karsimalla vähän hiilihydraatteja. Vaikka tämä ei olekaan vähähiilarinen dieetti, rajoitan kuitenkin hiilihydraatteja ravinnosta. En määritä tarkkaa hiilihydraattirajaa, mutta syön niitä kuitenkin vähemmän kuin ennen dieettiä. Yritän vähintään puolittaa leivän, riisin, pastan ja perunan yms. napostelun. Karkkipäiviä vietän dieetillä maltillisesti, mutta kuitenkin kerran viikolla. Dieetin loppusuoralla saatan karsia hiilareita vielä vähemmäksi - katsotaan, miten pälli kestää.

3) Lisäämällä rasvaa. Tämäkin on oppia lyhyeksi jääneeltä vhh-dieetiltä. Eli korvaan hiilarien vähentämistä rasvalla. Esimerkiksi olen siirtynyt kevytjuustosta täysrasvaiseen juustoon ja kevytjauhelihasta täysrasvaiseen versioon.

4) Lisäämällä kasviksia. Myös tämä on vhh-dieetin opetuksia. Yritän päästä puoleen kiloon päivässä.

Ruokien kirjaamiseen on tulossa näillä näkymin 5-6 vapaapäivää, jotka ovat jo aiemmin sovittuja reissupäiviä, joista neljä on työkeikkaa ja yksi koko perheen ns. laatuaikapäivä.

Treenaan kuten ennen sairastumista eli kolme salitreeniä viikossa. Silloin tällöin harrastan hyötyliikuntaa kuten esimerkiksi työmatkojen kävelemistä. Salilla aion noudattaa Bill Starrin Single Factor 5x5 -ohjelmaa.

Kun kevät etenee ja kesä lähestyy, en varmaankaan voi olla vastaamatta lenkkipolkujen kutsuun. Yritän kuitenkin pitkittää säännöllisen lenkkeilyn aloittamista ainakin muutamalla viikolla, sillä eihän kaikkia kortteja kannata heittää heti pöytään. Lenkkeilyä jossain vaiheessa siis 1-2 kertaa viikossa - ei pitkiä matkoja, vaan kohtalaisen lyhyitä hölkkäreissuja.

Toukokuun lopussa käyn mittauttamassa tulokset ammattilaisilla.

Ei kommentteja: