perjantai 6. maaliskuuta 2009

Projekti: Vhh-dieetti 2009

On aika julkistaa dieettisuunnitelmani.

Homman nimi on siis vähähiilarinen dieetti, jossa on mukana vähän hiilareiden syklittelemistä.

TILANNE ENNEN DIEETTIÄ (25.2.09):
- paino: 82,3 kg
- rasvaprosentti: 19,7% (rasvaa 16,2 kg)
- rasvaton paino: 66,1 kg.

TAVOITE (viimeistään toukokuun lopussa):
- paino: ? (esim. 74,5 kg)
- rasvaprosentti: 12 % (esim. rasvaa 8,9 kg, rasvaa siis pudotettava 7,3 kg!)
- rasvaton paino: vähintään 65,5 kg (esim. 65,6 kg, lihasta saa lähteä siis korkeintaan 0,5 kg)

MITEN SE ONNISTUU?

Rajoittamalla hiilihydraatteja. Viitenä päivänä viikossa syön korkeintaan 100 g hiilareita vuorokaudessa, kahtena päivänä (perjantai-lauantai) enintään 250 grammaa. Rasvaa yritän saada 50-70% kokonaisenergiansaannista ja loput proteiinista. Kaloreita tullee arviolta 2200-2600 kcal.

Eli käytän siis vähähiilarisia, mutta runsasrasvaisia tuotteita. Paistan ruuat reilusti voissa ja pistän ruokiin kermaa. En pihistele myöskään juustoissa jne. Tärkeää on kuitenkin lisätä kasviksia nykyisestä. Saan nykyään about 100-400 grammaa kasviksia vuorokaudessa, dieetillä määrän olisi syytä olla 500-1000 g/vrk. Kasviksissa on olemattomasti hiilareita, mutta runsaasti elintärkeitä ainesosia.

Treenaan kuten tähänkin asti eli kolme salitreeniä viikossa ja välillä hyötyliikuntakävelyä. Lisäksi satunnaisesti teen muuta täsmäaerobista kuten hiihtämistä, luistelemista tai kevyttä lenkkeilyä. Salilla aion noudattaa Bill Starrin Single Factor 5x5 -ohjelmaa, jota olen tehnyt kuukauden päivät.

Vhh-dieetti 2009 -projekti alkaa ensi viikolla eli viikolla 11. Dieettiä kestää vähintään huhtikuun lopulle eli viikkoon 18 asti. Silloin käyn mittauttamassa rasvaprosentin ja kehonkoostumuksen. Jos en ole yltänyt tavoitteeseeni eli 12 % rasvoihin, jatkan dieettiä vielä toukokuun loppuun eli viikolle 22 asti. Ja jos sinne asti dieettaan, käyn luonnollisesti mittauttamassa tulokseni puolueettomien ammattilaisten käsissä.

Vhh-dieetti kestää siis minimissään 8 viikkoa ja maksimissaan 11 viikkoa. Dieetti on siis lyhyempi kuin alkuvuonna 2007 kokeilemani elämäni ensimmäinen dieetti, joka kesti 16 viikkoa. Tein sen rajoittamalla kaloreita ja syömällä ns. normaalin fitness-suosituksen mukaan (30% proteiinia, 40% hiilareita ja 30% rasvaa). Tuloksena painoni putosi 7 kiloa, josta 3,1 kiloa oli lihasta ja 3,7 kiloa läskiä. Nyt yritän välttää lihaskadon tekemällä tehokkaampaa, voimapainotteista treeniä ja tekemällä varsin vähän aerobista.

Vhh-dieettini tavoite on todella kunnianhimoinen: saada yli 7 kiloa läskiä pois lyhyemmässä ajassa kuin edellisessä dieetissä - ja päästä vielä alhaisempiin rasvoihin kuin ikinä aikuisiällä (tähän asti olen ollut laihimmillani juuri edellisen dieetin jälkeen keväällä 2007, kun rasvoiksi mitattiin 14%). En tiedä onnistunko, mutta intoa riittää. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka hyvin treeni kulkee ja töissä jaksaa, kun rajoitan hiilareita ja lisään rasvaa.

Ei kommentteja: