torstai 26. elokuuta 2010

iHerb-paketista meni verot

Ensimmäistä kertaa iHerbista tilaamani paketti jäi tulliin. Siitä tuli ilmoitus samanlaisella pakettikortilla kuin postistakin, mutta noutopaikkani oli läheisen asiamiespostin sijaan Rovaniemen tulli. Kyseinen paikka on auki vain kahtena päivänä viikossa, joten jouduin jännittämään muutaman ylimääräisen päivän paketin noutamista. Paketissa oli monivitamiinia ja probioottia.

Ajattelin, että tulli on napannut vitamiineja sisältäneen paketin rutiininomaisessa pistotarkastuksessa. Jouduin kuitenkin maksamaan rapiat 15 euroa arvonlisäveroa. Itse paketista maksoin luottokortilla iHerbille toimituskuluineen jo reilut 65 euroa. Lisäkulut eivät mieltä ylentäneet, mutta maksettava oli.

En tajunnut kysyä tullauksen perustetta, sillä sitä ei lue saamassani laskussa enkä tajunnut sitä erikseen kysyä. Eräällä nettifoorumilla lukemani perusteella minun ei olisi pitänyt joutua maksamaan mitään, koska paketin hinta toimituskuluineen oli 83,26 $. Olenko siis joutunut viranomaisen väärän kohtelun uhriksi? Päätöksestä voisin valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen kirjallisesti, aikaa on kolme vuotta.

Tullin setä varoitteli, että lisäravinteita ulkomailta tilatessa pitää olla varovainen, sillä monet ulkomaan vitamiineista sisältävät kuulemma niin kovia pitoisuuksia, että ne luokitellaan Suomessa lääkkeiksi. "Voi käydä niinkin, että tilaamasi paketti menee tullilaboratorioon etkä saa sitä lainkaan", mies tokaisi. Kerroin ymmärtäväni eri vitamiinien pitoisuusrajat, joten hän lisäsi että "tämä oli vain tiedoksi".

Laskin, että paketti oli 37. jonka olen iHerbistä tilannut 14 kuukauden aikana, joten tilastollisesti en joudu kovin monesti tullin kanssa tekemisiin.

LISÄYS:
Kiitos foodit.fi -foorumin tulliasiantuntijoiden, tajusin, että minua on verotettu virheellisesti 23 prosentin alvilla, kun vitamiinien/lisäravinteiden/ravintolisien alv on oikeasti 13. Joten otin yhteyttä ensin tullineuvontaan puhelimitse ja sitten suoraan virkailijaan. Hän kehotti tekemään vero-oikaisun Pohjoiseen tullipiiriin. Kyse on vapaamuotoisesta hakemuksesta, johon pitää liittää kopio hänen tullipäätöksestään. Oikaisuvaatimuksen saa jättää heidän Rovaniemen toimistoonsa, josta he toimittavat sen Pohjoisen tullipiirin pääpaikkaan Tornioon. Eli oikaisun tekeminen ei maksa mitään.

Mielenkiintoista, että oikaisun tekemisestä tullipiirille ei lukenut saamassani tullipäätöksestä mitään, vain ohjeet valittamisesta Helsingin hallinto-oikeuteen. Epäilen, että tulli oikaisee virheensä huomattavasti nopeammin kuin hallinto-oikeus, jossa asiat voivat venyä helposti vuodenkin.

LISÄYS 2: Sain tänään (20.9.) Pohjoisen tullipiirin päätöksen. He myönsivät perineensä liikaa veroa ja palauttavat koko 15,11 euron summan antamalleni tilille. Oikeus voitti! :-D

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

erittain mielenkiintoinen, kiitos