maanantai 7. kesäkuuta 2010

Superfoodit alun jälkeen

Superfood-Ollin blogissa oli mahtava kommentti niille, jotka haluavat lisäohjeita siihen, kun superfoodeihin tutustuminen on jo takana ja pitäisi päästä eteenpäin. Minulla superfoodit ovat olleet lähes kokonaan poissa kuvioista viime kuukaudet, kiitos lähinnä säteilytettyjen goji-marjojen. Ehkä innostun taas näistä supereista.

Laitan anonyymin kommentin lähes kokonaan tähän:

Olisin toivonut, että joku olisi sanonut minulle esimerkiksi seuraavat
asiat:

1) Älä tunge niitä kaikkia foodeja samaan soppaan, vaan pidä kiinni puhtaista mauista, jos haluat vielä joskus maistaa jotakin, etkä vain mättää.

2) Superfoodeissa keskimäärin on niin dominoiva maku, että se alkaa oksettaa kahden kuukauden jälkeen, jollet kehitä foodien käytölle sopivaa kiertosysteemiä. Paitsi lisäämistä, opettele myös taukojen pitämistä ja vähentämistä.

3) Jos et halua, että kaikki ruokasi maistuvat samalta, hylkää jo se banaani. Banaani on maunpeittäjä niille, jotka haluavat niellä ei-mätsäävät sekoitukset
maistamatta makujen ei-mätsäävyyttä.

4) Vauvoja ja vanhuksia lukuun ottamatta niihin litkuihin voi laittaa jotain pureskeltavaakin joukkoon, ettet ala tuntea itseäsi letkupotilaaksi. Jos kaapissasi on jotakin, missä on rakennetta, olisi se nibsiä tai pollenia, säilytä se rakenne blenderin tasapäistävältä terältä.

5) Hedelmien pH sopii lopulta aika harvoille ihmisille, marjoissa on enemmän mahdollisuuksia. Harvan kroppa kestää pitkän päälle myöskään jatkuvaa hunajalla ja agavella läträämistä.

6) Tehojen saaminen ruuasta vaatii laadun lisäksi myös määrää. Superfoodaaja saa helposti yhtä vähän ravintoaineita kuin kuka tahansa muukin, jos vihreät tarkoittavat neljäsosaruukkua salaattia ja marjat desiä pakastepussista. Ainakin kasvissyöjien ja vegaanien on hyvä aloittaa tuplaamisesta ja triplaamisesta.

7) Hyvä olo korreloi aika suoraan sen kanssa, kuinka suuri osa ruuasta on hapattamalla valmistettua. Mikään määrä purkista otettavia maitohappobakteereita ei korvaa sitä. Vaikutusta voi kokeilla vaihtamalla kaikki nesteet maitohappokäyneisiin versioihin.

8) Älä laita rahojasi sellaisiin ylihinnoiteltuihin tuotteisiin kuin Sunfire Fiesta Molé, jollet ole täysin käsi keittiössä. Et halua, että joka ikinen avocadosi ja keittosi maistuu siltä samalta tomaatilta. Kyllästyt kahdessa päivässä.

9) Jos ne greensit etovat, älä syö niitä. iHerb on täynnä marjoilla, vaniljalla, suklaalla ja ties millä makeutettuja viherjauheita, joten kenenkään ei tarvitse irvistellä spirulinat hampaissa.

10) Pidä kaikki se hyvä, mitä ruokavaliossasi on jo. Pöydän puhdistaminen kokonaan toimii fyysisesti ja psyykkisesti vain todella harvoilla. Kaikille identiteetin, sosiaalisen elämän ja ruokavalion täysvaltainen remontti ei ole
optimaalinen vaihtoehto, vaan voi päinvastoin olla köyhdyttävä ratkaisu, jos elämässä ja ruokakaapissa on jo runsaasti sellaista, mikä toimii.

Ei kommentteja: