lauantai 18. syyskuuta 2010

Kehoni ikä mitattiin

Omassa työssäni on paljon hyviä puolia. Yksi niistä on saada kokeilla palveluita, joista muut maksavat. Teen nimittäin pientä, kolmiosaista juttusarjaa kehon iästä. Osana jutuntekoa mittautan kehoni iän kolmesti.

Ensimmäinen testi on takana. Kysehän on Polarin kehon ikä -mittauksesta. Odotin aika kovaa fyysistä rääkkiä, mutta testi vaati yllättävän pieniä ponnisteluja. Aikaa meni reilu tunti, kun tein samalla töitä.

Testissä tehdään pieni alkuhaastattelu, käydään Tanita-merkkisellä kehonkoostumus-vaa'alla (joka arvioi mielestäni rasvaprosentin yläkanttiin, minulle se antoi tuloksen 17%, kun saman aamun InBody mittasi 14,8% ja edellisviikolla tehty pihtimittaus 16,2%), mitataan verenpaine ja leposyke sekä tehdään pieni lihaskuntotesti. Lihaskuntotestissä tehdään vatsarutistuksia (aikaa minuutti), hauiskääntö (staattinen 5 sekuntin maksimipuristus voimavaa'alla ja seinäistunta (niin kauan kuin paukkuja riittää). Lopuksi mitataan liikkuvuutta eteentaivutuksella.

Näistä testeistä kehnoimmin meni viimeinen, mikä ei yllättänyt lainkaan. Olen aina ollut kankea ukko. Viime aikoina olen tuntunut aiempaa jäykemmältä - kiitos joogan poisjäämisen ja venyttelystä lintsaamisen. Sen sijaan positiivinen yllätys oli kardiovaskulaarinen kunto eli aerobista kuntoa mittaava lepotesti. Se antoi huippuluokan tuloksen leposykkeeni perusteella. Olen hieman skeptinen tuon testin suhteen, koska tiedän sydämen sykkeen olevan hyvin yksilöllinen asia. Mutta toki kestävyyskuntoni voisi olla huonompikin. Toinen, ikävämpi yllätys oli systolinen verenpaineeni, joka oli koholla (138 mmHg). Testaaja arveli sen johtuvan testaustilanteen jännittämisestä ja/tai muista stressitekijöistä. Allekirjoitan arvion, sillä testiä edeltänyt aamu oli todella stressaavan hektinen.

No minkäikäinen keho minulla on? Testin mukaan maallinen tomumajani on 30-vuotias. Ja kun itse olen 32-vuotias, niin ei ollenkaan kehnompi tulos.

Miten tästä eteenpäin? Liikkuvuutta pitäisi parantaa, totesi testaajakin. Myös verenpaineeni ja rasvaprosentin alentaminen nuorentaisivat kroppaani. Näistä aion panostaa liikkuvuuteen (liikkuvuusharjoituksia - ja pitäisikö peräti palata joogan pariin?) ja verenpaineen alentamiseen (vähemmän stressiä).

Ei kommentteja: