keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Udo's Oil - öljyistä asiaa

Alkusyksystä tuttuni suositteli minulle uutta öljyä. Kyse on Udo's Choice Ultimate Oil Blend. Tämä tuttuni sanoi saaneensa öljyn käytöllä yllättäviä, positiivisia vaikutuksia: muisti parani (hän mm. muisti unensa selvemmin aamulla kuin aiemmin), pää toimi terävämmin, iho ja hiukset olivat hyvässä kunnossa eivätkä vaatineet rasvaamista kuten yleensä. Kyse on ihmisestä, joka ei todellakaan ole mikään lisäravinnefriikki tai verkostomarkkinoija tms.

Hän antoi minulle lainaksi kirjan, tohtori Udo Erasmuksen Öljynvaihto. Kysehän on tietysti miehen omien tuotteiden markkinointiopus, mutta nuo tuttuni suositukset vakuuttivat minut vielä enemmän kuin itse herra Udo.

Mitä tämä ihmeöljy pitää sisällään? Vastaus: pellavansiemenöljyä, auringonkukkaöljäy, seesamiöljyä, jättihelokkiöljyä, soijalesitiiniä, riisileseitä, ituöljyä, kauraleseitä ja ituöljyä sekä E-vitamiinia. Itselläni arveluttavat vain nuo kauraleseet, sillä olen minimoinut viljat ruokavaliostani jo aika pitkään. Öljy on kylmäpuristettua ja sen ainesosat ovat luomua.

Mitä se tekee? Rasva karisee, urheilijan suorituskyky ja palautuminen paranevat, alentavat verenpainetta, hoitavat ihoa ja aivoja jne. Se ei sentään vie maailmasta nälänhätää tai tasaa tuloeroja. ;-)

Paljonko tätä tarvitaan? Tohtori Udo, joka tietysti ei pane pahakseen, että öljyä menee kaupaksi jatkuvana virtana, suosittelee ottamaan 15 ml eli ruokalusikallisen jokaista 23 painokiloa kohti kylmänä vuodenaikana, ja hieman vähemmän lämpimänä vuodenaikana. Ihanteellinen annos aikuisille on 2-5 ruokalusikallista. Jos kuitenkin haluaa laihduttaa paljon tai kasvattaaa lihasmassaa, pitäisi vetää peräti 10 ruokalusikallista eli 150 grammaa vuorokaudessa. Huh! Mielenkiintoista muuten, että laihduttamiseen ja kasvamiseen suositellaan samaa määrää kyseistä öljyä?!?

Tällä hetkellähän olen vetänyt noin 2 ruokalusikallista eli n. 30 grammaa kalaöljyä. Se on tosin tällä hetkellä loppu ja tauko kestää reilun viikon ennen kuin uusi lasti tulee iHerbistä. Mielenkiintoista muuten, että iHerbistä ei löydy em. Ultimate -öljyseosta, mutta muita Udon öljyjä kyllä löytyy.

Koska Rovaniemellä ainakin yksi jälleenmyyjä myy tätä öljyä, aion kokeilla tätä. Ensin aloitan varovasti pienehköllä kahden ruokalusikallisen annoksella, sitten siirryn suositusannokseen (75 kg / 23 = 3,2) eli kolmeen ruokalusikalliseen (n. 45 grammaa) ja mahdollisesti kokeilen vielä isompiakin annoksia lihasmassan lisäämisen avuksi. Kokeiluajankohta on vuodenvaihteessa. Tuon ajan jätän kalaöljyt vähäksi aikaa sivuun, jotta voin verrata näiden kahden omega-3 -lisäravinteen eroja.

Onko haittavaikutuksia? Kirja varoittaa, että vatsavaivoja tai väsymystä voi ilmetä isoilla annoksilla. Öljyä suositellaan vetämään joko ruokaan sekoittamalla tai ruuan yhteydessä, jotta ei tule pahoinvointia maksan reagoidessa yliannostukseen. Myöskään illalla tätä öljyä ei kannata lipittää, koska niillä on myös piristävä vaikutus. Jos haittavaikutuksia esiintyy, kirja neuvoo aloittamaan pienemmillä annoksilla ja lisäämään öljyä varovasti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Millaset kokemukset sulla on tuon
öljyn käytöstä. Eli kannattaako sitä
hankkia.

Pete Pohjoinen kirjoitti...

Hei!

En ole vielä ehtinyt kokeilla Udon öljyjä, mutta piakkoin saan pullollisen sitä testiin. Pistän siitä aikanaan tekstiä tulemaan, kun olen käyttänyt sitä vähän aikaa.