perjantai 7. maaliskuuta 2014

Treenin jälkeinen palautusjuoma/-ateria - Charles Poliquinin lyhyt oppimäärä

Ravinto-, treeni-, elämäntapaguru Charles Poliquin on julkaissut videon, jossa hän listaa ideaalisia hiilihydraatinlähteitä treenin jälkeistä palautusjuomaa/-ateriaa varten.

Hänen mielestään banaani, mango tai rypäleet eivät ole hyviä hiilihydraatinlähteitä, koska niissä on paljon fruktoosia eli hedelmäsokeria. Ja minähän vedän banaania suunnilleen päivittäin viherpirtelössäni, myös treenien jälkeen!

Sen sijaan hyviksi, vähän fruktoosia sisältäväksi hiilarinlähteiksi hän listaa aprikoosin, kiivin, ananaksen, viikunat, vaahterasiirapin ja valkoisen riisin. Mikään näistä ei ole minulla säännöllisesti käytössä, mutta voisin kyllä siirtyä käyttämään enemmän näitä.

Tosin monet muut lähteet kuin herra Poliquin kyllä väittävät, että hedelmien sisältämä fruktoosi ei olisi suinkaan niin paha kuin teollisesti tuotettu fruktoosi-glukoosisiirappi tai yleensäkin teolliset tuotetut hiilarimäskit.

Poliquin antaa myös osvittaa sopivasta palkkarin ravintojakaumasta lihasmassaa keräävälle: 2 grammaa hiilihydraattia per painokilo ja 0,5 grammaa proteiinia per painokilo. Proteiinin pitää olla nopeasti imeytyvää tyyppiä kuten lehmän- tai vuohenmaitoheraproteiinia. Jos noudattaisin em. kaavaa, niin minun pitäisi vetää 166 grammaa hiilaria ja 42 grammaa proteiinia treenin jälkeisessä palauttavassa juomassa tai -ateriassa. Se on aika paljon hiilareita!

Laskin, että olen viime aikoina kiskaissut treenin jälkeisessä viherpirtelössä noin 40 grammmaa proteiinia (lähes kaikki herasta) ja 45-55 grammaa hiilihydraattia.

Tosin Poliquin lisää, että jos tavoitteena on vähentää läskiä, tällaista määrää hiilihydraattia ei pidä vetää harjoituksen jälkeen. Jos/kun pääsen selvästi alle 15 % rasvoihin, voisin kokeilla pistää kunnolla hiilihydraattia koneeseen treenin jälkeen.



Ei kommentteja: